architectuur

Meer...

Een nieuw huis ontwerpen

Een nieuw huis laten ontwerpen is een grote stap in uw leven. Vaak heeft u al een idee of plan, maar is de vraag; hoe gaan we onze plannen realiseren? Op dit vlak heeft Maarten Koning onuitputtelijke expertise en kan hij iets ontwerpen dat u gaat verrassen én wat volledig aan uw wensen voldoet. Ook als u geen idee over een invulling heeft, kan u bij Maarten Koning voorbeelden bekijken om de juiste stijl te ontdekken en van daaruit verder te werken.

Maarten Koning heeft een jarenlange ervaring met het bouwkundig ontwerpen en tekenen van uiteenlopende objecten. We spreken hier over boerderijen, landelijke lofts, woningen, bedrijfspanden en schuren. Ook voor uw aan- of verbouw kunt u Maarten inschakelen om een ontwerp te maken.

Schets

Schets

Ontwerp

Ontwerp

Bouwkundig ontwerp

Bouwkundig ontwerp

Energieplan

Energieplan

3D Ontwerp

3D Ontwerp

Wat is een bouwkundig ontwerp?Wat zijn de voordelen?Gaat u renoveren?

Een goed bouwkundig ontwerp voorkomt fouten tijdens de bouw. Een tekening zegt meer dan een bestek (omschrijving van het uit te voeren (bouw)werk, inclusief de van toepassing zijnde administratieve, juridische en technische bepalingen, materialen en uitvoeringsvoorwaarden).

Een bouwkundig ontwerp is puur de tekening van het object. Alles begint bij een idee. Van hieruit maakt de architect een eerste ontwerp. Hier wordt het object gevoelsmatig in vormgegeven. De verhoudingen en de sfeer worden hierin bepaald. Zowel aan de binnen- als de buitenkant. Dit eerste ontwerp is niet rationeel, maar moet voelen als een warme jas. Hierna wordt het ontwerp bouwkundig verder uitgewerkt, met vragen als; wat voor balken gebruiken we? Wat voor soort dak wordt er geplaatst? Het bouwkundig ontwerp bestaat dus ook uit een gedetailleerde materiaalomschrijving. Vanuit een bouwkundig ontwerp kan het object gebouwd worden.

Het ontwerp wordt gemaakt voor de aannemer en de opdrachtgever.

Ook hier zijn bouwkundige tekeningen nodig en een goed advies. Bij een oud pand is kennis van cruciaal belang. Maarten Koning heeft veel ervaring met het renoveren van oude panden en zijn onbegrensde kennis over oude bouwstijlen komt hierbij goed van pas.

WAAR LETTEN WE OP BIJ EEN BOUWKUNDIG ONTWERP?

 • Bij ontwerpen wordt altijd rekening gehouden met de lichtinval. De grote vraag is; waar staat de zon? Lichtinval is van groot belang voor uw woongenot, want licht doet immers leven. In alle ontwerpen van Maarten Koning staat licht centraal;
 • Energieverbruik. In combinatie met licht kan er veel energie bespaard worden. Maar ook door de isolatie die wordt toegepast en de bron van verwarming;
 • De routing van het ontwerp is erg belangrijk. Hierbij wordt vooral gelet op de ligging ten opzichte van de buren, de weg, logische lijnen en praktische zaken.
 • De ontwerpen van Maarten kenmerken zich door de hoogwaardige materiaalkeuze. Er worden veel hoogwaardige en natuurlijke producten gebruikt, waardoor een ontwerp echt een “Maarten Koning” handtekening krijgt. Hierdoor heeft het niet alleen een unieke hoogwaardige uitstraling, maar is het object ook goed bestand tegen weersinvloeden. Op het moment dat een object gebouwd wordt, gaan we er al van uit dat het een monument moet kunnen worden.
 • Kortom, er wordt “gezond gebouwd”. Indien u wenst kan er ook rekening gehouden worden met energie technische zaken (zoals minder straling), die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van de bewoners.

Werkwijze

 • Wensen van de klant bespreken;
 • Budget bepalen;
 • De schetsen worden gemaakt;
 • Maatvoering wordt opgemeten;
 • Details worden besproken;
 • Uiteindelijk komt hier het bouwkundig ontwerp uit voort.

Nadat het bouwkundig ontwerp klaar is kunt u er voor kiezen dit ontwerp ook te laten bouwen door het bouwbedrijf van Maarten Koning, Ambacht aannemersbedrijf.
Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • De architect wordt nauw betrokken bij de bouw en stuurt de bouw direct aan;
 • Tijdens het ontwerp kan het bouwbedrijf al meegenomen worden in het proces, dit scheelt een hoop overleg en tijd;
 • Besproken ontwerp wordt meteen vertaald naar de timmerlieden, in overdracht gaat het meeste verloren, dit wordt hiermee voorkomen;
 • De lijnen zijn kort, en met korte lijnen maak je rake klappen;
 • Tot slot;, de kracht van deze samenwerking is dat de ziel en de trots van de architect in het ontwerp zitten. Alleen een bouwbedrijf wat hier zo nauw bij betrokken is, kan dit krachtig uitvoeren.

Gemeentelijk advies

Een bouwaanvraag neemt ook de mogelijke vergunningsverplichtingen met zich mee. Ook hierin kunnen wij u van A tot Z van dienst zijn. Wij geven advies en begeleiding in het gehele gemeentelijke proces en helpen met de gemeentelijke hindernissen. We kunnen alvast wel vermelden; met de welstandcommissie krijgt u geen problemen. Het uiterlijk van een object dat door Maarten Koning is ontworpen, wordt zelden door de welstandcommissie bekritiseerd.

ALGEMENE VOORWAARDEN - PRIVACY VERKLARING